GOOGLE 2024

SEO u 2024. i dalje: šta stručnjaci treba da znaju


Google stalno menja svoj algoritam i stranice rezultata pretrage (SERP) kako bi poboljšao korisničko iskustvo i pružio najrelevantnije i najkorisnije rezultate svojim korisnicima. To znači da stručnjaci za SEO treba da budu u toku sa najnovijim trendovima i promenama kako bi veb stranice svojih klijenata dobro rangirane u SERP-ovima.


Evo nekih od ključnih promena koje stručnjaci za SEO mogu da očekuju da vide u Google-u 2024. i kasnije:


Kontinuirano fokusiranje na kvalitetan sadržaj: Google je uvek naglašavao važnost kvalitetnog sadržaja, i to će verovatno nastaviti da bude glavni faktor u rangiranju 2024. godine i kasnije. SEO stručnjaci treba da se fokusiraju na kreiranje sadržaja koji je informativan, zanimljiv i relevantan za njihovu ciljnu publiku. To znači da idete dalje od jednostavnog ubacivanja ključnih reči u članke i postove na blogu. Umesto toga, stručnjaci za SEO treba da se usredsrede na stvaranje sadržaja koji je zaista vredan njihovim čitaocima.

Još veći fokus na nameru korisnika: Google postaje sve bolji i bolji u razumevanju šta korisnici zapravo traže kada vrše pretragu. To znači da stručnjaci za SEO treba da se usredsrede na optimizaciju svojih veb lokacija za nameru korisnika, a ne samo na ključne reči. Na primer, ako korisnik traži „kako ispeći tortu“, verovatno će tražiti recept. Stručnjaci za SEO treba da optimizuju svoje veb lokacije tako da se dobro rangiraju za ovaj upit za pretragu tako što će obezbediti visokokvalitetan sadržaj koji odgovara na pitanje korisnika.

Uspon veštačke inteligencije: Google sve više koristi veštačku inteligenciju u svom algoritmu za pretragu. To znači da stručnjaci za SEO treba da razumeju kako AI funkcioniše i kako utiče na SERP. Na primer, AI se može koristiti za identifikaciju neželjene pošte i sadržaja niskog kvaliteta. To znači da stručnjaci za SEO treba da budu pažljivi da kreiraju samo visokokvalitetan sadržaj koji je relevantan za njihovu ciljnu publiku.

Rast glasovne pretrage: Glasovna pretraga postaje sve popularnija, tako da stručnjaci za SEO treba da optimizuju svoje veb stranice za glasovnu pretragu. Ovo uključuje korišćenje dugih ključnih reči i govornog jezika. Na primer, umesto da ciljaju ključnu reč „torta“, stručnjaci za SEO bi mogli da ciljaju dugorepnu ključnu reč „kako ispeći čokoladnu tortu od nule“.

Važnost lokalnog SEO-a: Lokalni SEO postaje sve važniji, posebno jer sve više ljudi koristi svoje pametne telefone za traženje lokalnih preduzeća. SEO stručnjaci treba da optimizuju veb stranice svojih klijenata za lokalni SEO tako što će uključiti relevantne ključne reči u njihove naslove, opise i sadržaj. Takođe bi trebalo da se postaraju da veb stranice njihovih klijenata budu navedene u relevantnim lokalnim imenicima.

Pored ovih promena, stručnjaci za SEO će takođe morati da nauče nove veštine kako bi ostali na vrhu svoje igre u doglednoj budućnosti. Ove veštine uključuju:


Analiza podataka: SEO stručnjaci treba da budu u stanju da prikupe i analiziraju podatke kako bi identifikovali trendove i mogućnosti. Ovi podaci se mogu koristiti za poboljšanje performansi veb lokacija njihovih klijenata i za razvoj novih SEO strategija.

Tehnički SEO: SEO stručnjaci moraju dobro da razumeju tehničke koncepte SEO, kao što su arhitektura veb stranice, brzina stranice i strukturirani podaci. Ovo znanje se može iskoristiti za poboljšanje mogućnosti popisivanja i indeksiranja veb lokacija njihovih klijenata.

Marketing sadržaja: SEO stručnjaci moraju da budu u stanju da kreiraju i distribuiraju visokokvalitetan sadržaj koji je relevantan za njihovu ciljnu publiku. Ovaj sadržaj se može koristiti za privlačenje posetilaca na veb stranice njihovih klijenata i za izgradnju svesti o brendu.

Izgradnja linkova: Izgradnja linkova je i dalje važan faktor rangiranja, tako da SEO stručnjaci moraju da znaju kako da izgrade visokokvalitetne povratne veze ka veb lokacijama svojih klijenata. Ovo se može uraditi kreiranjem visokokvalitetnog sadržaja na koji će druge veb stranice želeti da se povezuju.

SEO stručnjaci koji su u stanju da se prilagode najnovijim promenama i nauče nove veštine biće u dobroj poziciji da uspeju u budućnosti.


Dodatni saveti za SEO stručnjake


Evo nekoliko dodatnih saveta za SEO stručnjake koji žele da ostanu ispred krive:


Čitajte industrijske publikacije i blogove: Postoji veliki broj industrijskih publikacija i blogova koji pokrivaju najnovije trendove i promene u SEO. Obavezno redovno čitajte ove resurse da biste bili u toku sa najnovijim vestima i dešavanjima.

Učestvujte na industrijskim konferencijama i događajima: Prisustvovanje industrijskim konferencijama i događajima je odličan način za učenje od drugih stručnjaka za SEO i povezivanje sa potencijalnim klijentima.

Dobijte sertifikat: Dostupni su brojni sertifikati za SEO, kao što su kvalifikacija pojedinca za Google analitiku i sertifikat za Google Ads. Sticanje sertifikata može pokazati svoje znanje i veštine potencijalnim klijentima.

Prateći ove savete, SEO stručnjaci mogu da ostanu ispred krivulje i nastave da pružaju svojim klijentima najbolju moguću uslugu.